Хановер (Hannover) е град в Германия и столицата на федералната провинция Долна Саксония. Хановер се намира на около 2300 км от София. Градът е световноизвестен панаирен център и създава множество възможности за бизнес контакти. Панаири, музеи и катедрали са само малка част от забележителностите на красивия град. Хановер е и голям жп възел. Историята на Хановер е изключително богата. Интересна е някъде около периода на Средновековието, когато в Германия са поставени основите на отделни градове-държави, необединени в единна държава. Хановер е един от тях. За първи път Хановер е споменат в документи от 1150 г. като център на търговията за региона. Първият известен феодал на Хановер е Ернст Август, който се оженил за внучката на английския крал Якоб I - София. Хановер и Англия са под единно управление почти 125 години по силата на движението на Персонификацията, което представлява обединяване на различни кралства от един владетел. През 1807 г., по времето на Наполеон, териториите около Хановер влизат в състава на Кралство Вестфалия, и постепено и доста бързо до 1810 г. почти цялата територия на Кралство Хановер преминава към Вестфалия.

През 1813 г. Хановер отново е под управлението на Англия, когато на трона е вече крал Джордж III. През 1815 г. градът става кралство според решението на Виенския конгрес, а през 1866 г. Хановер става провинция на Прусия. През 1946 г. отделната провинция Хановер влиза в състава на днешната провинция Долна Саксония. През 1949 г. провинцията става част от територията на Федерална република Германия.

За богатата история на Хановер говори и неговата впечатляваща архитектура. Център на стария град е "Марктплац" със старото готическо кметство, построено в готически стил между 1439 г.-1455 г. Тук е и черквата, построена от червени тухли през ХIV век. Представители на по-късния бароков стил са катедралите "Свети Йоханис" от XVвек и "Свети Клеменс", построена през XVI век. Най-старата клерикална сграда е тази на Кръстовата катедрала. За богатото историческо минало на града разказват и другите важни забележителности на Хановер – красивите му замъците. Сред най-известните са Лаиншлос от ХVII век, обновеният през 1832 г. "Вангенхайм-Палас", както и пищният замък Херенхаус с неговите градини, устроени в бароков стил на територия от 50 хектара. Хановер не е известен само с богата история, архитектурни и исторически забележителности, и природна красота. Хановер е известен с това, че е домакин на първото световно изложение в Германия, традицията за което датира от 1851 г. Хановер е известен, защото е и един от най-големите индустриални и икономически центрове в Германия. Хановер е популярен с производството на висококачествени автомобилни гуми и добре развита хранително-вкусова промишленост. Освен това Хановер е много добре развит в областта на образованието. Градът разполага с доста учебни заведения – Хановерският университет и няколко института - медицински, ветеринарен, институт по музика и театър и други. Хановер има своя опера, а също така и небезизвестния Долносаксонски театър.

В Хановер има много интересни и привлекателни места, но основните туристически забележителности са в центъра на града. В Историческият музей човек може да научи много за миналото не само на Хановер, но и на региона около него, за обичаите през годините, кой е управлявал, какви промени е имала архитектурата.

Друг интересен музей е Кестнер, който е посветен на приложните изкуства от древния свят. В него е експонира богата колекция от монети от древния свят, предмети от древна Гърция, както и 2 саркофага с мумии. До този музей се намира красивата сграда на кметството.

Хановер няма да разочарова и любителите на импресионизма, тъй като в него има и кътче, посветено на съвременното изкуство. Това е музеят Спренгел, в който освен представители на модерното изкуство от Германия, могат да се открият колекции от Умберто Бочиони, Пикасо, Пол Клее и други известни майстори на четката.

На една от централните улици на Хановер се намира един много интересен музей – този на ориенталските килими, като най-старите са от V век. Авиационният музей в Хановер е голяма гордост за жителите. Неслучайно той е сред основните му забележителности. Две зали в музея са посветени на експозиция, разказваща за развитието на германската авиация от самото й начало до около 60-те години на миналия век. С какво ли не е известен Хановер. Но безспорно слава му носи и факта, че градът е мястото, откъдето тръгват рок-легендите „Скорпиънс”. Тази световноизвестна музикалана банда подсказва, че Хановер е и място, където музиката, театрите, операта, изобщо сцената има запазена, неприкосновена територия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хановер