В близост до немско-френската граница, в югозападната част на Германия, Карлсруе (Karlsruhe) гордо разстила своята територия. Този град е административна област в немската провинция Баден-Вюртемберг. Карлсруе е с добре развита инфраструктура и обществен транспорт, поради което е лесно достъпен от околните градове. Разположен е на железопътен възел и е свързан с магистрали с Франкфурт и Щутгарт. Карлсруе се разпростира на площ от 173.46 кв. км, на която живеят около 300 000 души. През Карлсруе преминава живописното течение на река Рейн. Карл Вилхелм фон Баден създава днешният град Карлсруе преди около 300 години. Една легенда разказва, че владетелят сънувал точната визия на бъдещото селище, която напомняла съвършена звездна проекция. Основите на Карлсруе са положени на 17 Юни 1715 година, като в центъра е разположен впечатляващият неокласически Кралски дворец. Идеята на Карл Баден била в центъра на „слънчевата проекция” да стои двореца Карлсруе с неговата висока кула, а около него с германска стриктност да се разпростират 32 улици. Така и става, в резултат на което и до днес по-голямата част от улиците са запазени.

Старият градски план на Карлсруе напомня слънце, в града просто всички улици се разпростират в прави линии като слънчеви лъчи. Германците предпочитат да сравнят града си с животворното за всички ни Слънце, и смело твърдят, че в града им се сливат слънчевите посоки на света.

Най-голямата туристическа атракция в Карлсруе се извисява точно в центъра на града – Кралския дворец, който днес функционира като музей. Този красив замък е построен между 1752г.-1785 г. по нареждане на Фридрих фон Кеслау. Основите на замъка са положени върху основата на по-ранна дървена структура, принадлежаща на Балтазар Нойман.

Днес замъкът в Карлсруе, който е превърнат в музей, е изложена невероятно богата колекция от предмети, датиращи от различни епохи. Експонирани са и артефакти от праисторически времена, ранноисторически предмети, различни антики, произведения на приложното изкуство и предмети, свързани с народното изкуство на Германия.

В рамките на кралския парк в Карлсруе е разположена и Оранжерията или по-скоро Ботаническата градина, която е част от музея. В Карлсруе има още една интересна ботаническа градина, която е разположена в рамките на Техническия университет в града. И в двете можете да се насладите на красиви и екзотични палми, орхидеи и кактуси.

В западната част на града, на брега на река Рейн, се намира най-голямата в Германия петролна рафинерия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Карлсруе