Дрезден (Dresden) е град в източната част на Германия, център на провинция Саксония и важен транспортен възел. Разположен от двете страни на течението на река Елба, Дрезден е един от най-красивите градове на Германия. С една разходка по течението на реката, човек става свидетел на красива гледка на барокова архитектура. Заради тази панорама Дрезден е бил наречен "Elbflorenz" или Флоренция на Елба. От Дрезден немската столица Берлин отстои на 124 километра в северна посока, Лайпциг е на около 62 километра, а Прага стои само на 150 километра на юг. Дрезден е четвъртото най-голямо населено място в страната след Берлин, Хамбург и Кьолн. В града са развити електротехническа, електронна, оптична, химическа, фармацевтична и др. промишлености.

В историята на Дрезден е записано, че градът е включен в германската марка Майсен, от 1485 г. е бил резиденция на саксонските херцози, а от 1806 г. до 1918 г., че столица на Саксония. Дрезден е разрушен през Втората световна война. Градът е подложен на тежки нощни бомбардировки от съюзнически самолети, при което загиват между 25 000 и 40 000 цивилни и са разрушени много културни ценности. След края на войната Дрезден е напълно възстановен и реконструиран.

От векове насам Дрезден е град, който изключително много държи на историческото си наследство. Градът се гордее изключително много с прочутия бароков дворец Цвингер от XVIII век, църквите „Хофкирхе” също от XVIII в. и "Фрауенкирхе", Дрезденската картинна галерия, както и с множеството музеи и мостове.

Дворецът Цвингер е забележителен архитектурен бароков комплекс, в който се намира картинната галерия "Старите Майстори", в която са изложени произведения на Рафаело, Тициан, Рубенс, Рембранд, Каспар Давид Фридрих, Макс Либерман, Якоб ван Ройсдал и много други. Една от най-известните картини на музея е "Сикстинската мадона" на Рафаело. Цвингер е поръчан от саксонския владетел Август. Основите на музея са положени през 1710 г., а главен архитект е Даниел Попелман, който работи заедно със скулптора Балтасар Пермозер, като двамата сътворяват общо шест павилиона, свързани с големи галерии.

Прелестният дворец Морицбург е разположен в невероятно красива природна местност с езера и гъсти гори. Замъкът е издигнат на мястото на по-стара възрожденска постройка като прекрасна лятна резиденция и ловна хижа на херцога на Саксония Мориц от Ветин между от 1542 г. до 1546 година.

Друго архитектурно бижу на Дрезден е прекрасният замък Вакербарт, построен през началото на XVIII век като частна резиденция от графа на Вакербарт – Август Кристоф, а окончателно замъкът е завършен през 1729 г. Автор на проекта е архитектът Кньофел. След построяването си дворецът става известен като Рицарската академия.

Замъкът Вакербарт е един от няколкото барокови дворци в Дрезден, които са напълно унищожени в резултат на бомбардировките през Втората световна война. Разположен в подножието на историческия лозов масив Радебойл, Вакербарт предлага изискана атмосфера на своите посетители, като ги приветства в уникален дворец, заобиколен от красиви барокови градини.

След построяването си Вакербарт става синоним на елегантни вина, пенливи вина и наслада от живота. Много пищни тържества на саксонските аристократи са били провеждани в красивите градини на имението и из прелестните му зали. Интересен факт около днешния Вакербарт е, че той представлява първокласна фабрика за обикновени и пенливи вина, която продължава 800-годишната традиция във винопроизводството на Саксонските земи. Вакербарт има титлата на втория най-стар винопроизводствен район в Германия. Една оригинално запазена част от замъка Вакербарт е медальона с образа на саксонския крал Август Силния, дело на известния бароков скулптор Бенджамин Томай.

Замъкът Пилниц е едно от красивите исторически кътчета, които могат да бъдат видени в немския град Дрезден. Пилниц лежи по крайбрежието на река Елба. Пилниц е повлиян с пълна сила от азиатския архитектурен дизайн поради което често е определян шато в източен стил. Целият комплекс е едно удивително съчетание от интересна архитектура и живописни и поддържани градини.

Преди няколко години великолепната катедрала „Фрауенкирхе” в Дрезден бе класирана на трето място сред туристическите символи на Германия. Тя е една от най-впечатлявящите протестантски църкви в цяла Европа. Катедралата е построена през XVIII век от Георг Бер, когато общността е протестантска, а дворът е католически. Само дванадесет години италианският архитект Гаетано Киавери получава поръчка да построи църквата „Хофкирхе”, която мнозина специалисти определят като паметник на най-пищния и претрупан барок. Фрауенкирхе е окончателно завършена 1743 година, като била в един архитектурно съвършен ансамбъл с Цвингер и Дрезденската опера.

Интересен случай претърпява Дрезден след като става втория град в света, загубил статуса си в ЮНЕСКО. Става въпрос за поречието на река Елба, включено в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тъй като тази красива природна зона на Дрезден успява да просъществува само за 5 години, през 2006 г. долината на Елба влиза в списъка с потенциално изпадащите от списъка забележителности, а през юни 2009 г. течението на Елба официално изпадна от списъка на ЮНЕСКО. Причината за това бе изграждането на магистрален мост, който обхваща 2 километра от историческия център на града, което по своята същност е недопустимо за обектите на организацията.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Дрезден