Шверин

Информация | Kарта
seen
10527
facebook
Шверин

Шверин е град в Северна Германия, столица и главен административен център на провинция Мекленбург-Предна Померания, втори по-големина град след Росток. Любопитен факт около Шверин е, че градът е обкръжен от 11 езера.

Шверин е заобиколен от множество живописни езера, като най-голямото от тях – Шверинер Зее, е с площ от 60 кв. км. В средата на тези езера се намирало селището на народа Оботрите, които са населявали района около XI век. Целият този район първоначално е носил името Zuarin, откъдето произлиза и името Шверин. През 1160 г. Хенри Лъва побеждава Оботрите и обсажда Шверин. След този период Шверин преживява разцвет и впоследствие разширява дейността си в мощен регионален център. През 1358 г. Шверин e включен в състава на херцогство Мекленбург, ставайки негов център, което продължава и до днес. След 1918 г. Шверин обявен за столица на провинция Мекленбург-Предна Померания.

В края на Втората световна война, на 2 май 1945 г., Шверин е превзет от американските войски. Бива предаден на Великобриатния на 1 юни 1945 г., и един месец по-късно, на 1 юли 1945 г., той е предаден на съветските войски, тъй като американските и британските сили се изтеглят. Шверин продължава да съществува в руската окупационна зона, която по-късно се превръща в Германска демократична република. Първоначално Шверин е бил столица на провинция Мекленбург, която по това време включва в себе си западната част на Померания.

Шверин успява да оцелее и да се спаси от разрушаване по време на Втората световна война, в резултат на което днес може да предложи на посетителите си невероятно много ценни автентични архитектурни паметници.

Една от големите забележителности на Шверин е едноименият замък, построен горе-долу по времето, когато е създаден и града. Този невероятен дворец от векове се използвал за главно седалище на херцозите на Мекленбург, но днес е превърнат в седалище на държавния парламент. Замъкът Шверин е разположен живописно на малък остров насред езерото Шверин. Невероятната му архитектура му извоюва мястото на една от най-ценните туристически атракции в Германия.

Един арабски пътешественик е автор на първите писмени сведения за замъка Шверин. Основите на средновековния Шверин са положени през XI век, като тогава той е бил населяван от една малка славянска група, чиято общност била известна под името Оботрите. Немският владетел Хенри Лъва, който обсажда териториите на днешен Шверин, е впечатлен от мястото и красивото разположение на укреплението и решава да издигне свое.

Шверин преживява голям пожар през декември 1913 г. След Революцията от 1918 г. замъкът Шверин търпи само реконструкция на външните стени. Малко по-късно той е превърнат в музей, а през 1948 г. замъкът Шверин става седалище на националния парламент. Продължава да променя статута си, като в периода 1952 г.-1981 г. служи за колеж, след това отново става музей и остава такъв до 1993 г.

Снимки Шверин
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Шверин. Снимки от Шверин и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Изглед от Шверин
Шверин - изглед
Шверин - замък
Шверин - къщи
Къщи в Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин - езеро
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Замъкът Шверин
Шверин
Шверин
Шверин - цветя
Шверин - парк
Шверин - лелата
Шверин
Шверин
Шверин - замък
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Изглед към замъка Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Шверин
Изгледи от Шверин
Изглед към Шверин
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS