Шверин е град в Северна Германия, столица и главен административен център на провинция Мекленбург-Предна Померания, втори по-големина град след Росток. Любопитен факт около Шверин е, че градът е обкръжен от 11 езера.

Шверин е заобиколен от множество живописни езера, като най-голямото от тях – Шверинер Зее, е с площ от 60 кв. км. В средата на тези езера се намирало селището на народа Оботрите, които са населявали района около XI век. Целият този район първоначално е носил името Zuarin, откъдето произлиза и името Шверин. През 1160 г. Хенри Лъва побеждава Оботрите и обсажда Шверин. След този период Шверин преживява разцвет и впоследствие разширява дейността си в мощен регионален център. През 1358 г. Шверин e включен в състава на херцогство Мекленбург, ставайки негов център, което продължава и до днес. След 1918 г. Шверин обявен за столица на провинция Мекленбург-Предна Померания.

В края на Втората световна война, на 2 май 1945 г., Шверин е превзет от американските войски. Бива предаден на Великобриатния на 1 юни 1945 г., и един месец по-късно, на 1 юли 1945 г., той е предаден на съветските войски, тъй като американските и британските сили се изтеглят. Шверин продължава да съществува в руската окупационна зона, която по-късно се превръща в Германска демократична република. Първоначално Шверин е бил столица на провинция Мекленбург, която по това време включва в себе си западната част на Померания.

Шверин успява да оцелее и да се спаси от разрушаване по време на Втората световна война, в резултат на което днес може да предложи на посетителите си невероятно много ценни автентични архитектурни паметници.

Една от големите забележителности на Шверин е едноименият замък, построен горе-долу по времето, когато е създаден и града. Този невероятен дворец от векове се използвал за главно седалище на херцозите на Мекленбург, но днес е превърнат в седалище на държавния парламент. Замъкът Шверин е разположен живописно на малък остров насред езерото Шверин. Невероятната му архитектура му извоюва мястото на една от най-ценните туристически атракции в Германия.

Един арабски пътешественик е автор на първите писмени сведения за замъка Шверин. Основите на средновековния Шверин са положени през XI век, като тогава той е бил населяван от една малка славянска група, чиято общност била известна под името Оботрите. Немският владетел Хенри Лъва, който обсажда териториите на днешен Шверин, е впечатлен от мястото и красивото разположение на укреплението и решава да издигне свое.

Шверин преживява голям пожар през декември 1913 г. След Революцията от 1918 г. замъкът Шверин търпи само реконструкция на външните стени. Малко по-късно той е превърнат в музей, а през 1948 г. замъкът Шверин става седалище на националния парламент. Продължава да променя статута си, като в периода 1952 г.-1981 г. служи за колеж, след това отново става музей и остава такъв до 1993 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Шверин