Нидерландия е разположена между Германия и Белгия, има широк излаз на Северно море и е една от най-ниските страни в света. Поради изключително ниският релеф, климатът на страната е умерен-океански по цялата и територия. Нидерландия получила името си заради това, че почти половината от нея е под морското равнище. Отвоюването на териториите от морето се извършвало с изкуствени прегради и отводнителни канали още през XIII в. Водата се изпомпвала с помощта на вятърни мелници. До XIX в. Нидерландия разполага с 9000 мелници. Днес много малко от тях продължават да работят.

Амстердам се намира малко под морското равнище. Пресичат го 160 канала, оформящи около 90 острова, свързани чрез живописни мостове. Амстердам е световно признат с висококачествената шлифовка на диаманти.

В оранжериите на Нидерландия, на площ от 10 150 ха се отглеждат плодове, зеленчуци и цветя. Нидерландия е световен производител на млечни продукти и цветя. Известна е като “Страната на Лалетата”.

Мостът “Еразмус” открит през 1996 г., осигурява връзка над р.Рейн с най-голямото европейско и световно пристанище Ротердам. Мостът е висок 139 м и дълъг 800 м. Строен е 7 години и включва 2 автомобилни платна, двупосочни трамвайни линии, 2 пешеходни и 2 велосипедни зони.

Разрушен по време на Втората световна война, Ротердам е възстановен изцяло като съвременен град, с еднотипни небостъргачи и няколко сгради с експериментална, нетрадиционна архитектура.

Посолство на Република България, Хага, Холандия The Netherlands, 2597 Hague, Duinroosweg 9, 2597 KJ tel:(0031 70) 350 30 51 fax: (0031 70) 358 46 88 е-mail: info@embassy-bulgaria.nl