Руската федерация е най-голямата по площ в света. Разположена е на два континента и в 11 часови пояса. Огромната територия на Русия се простира на 10 000 км от Балтийско море на запад, до Тихи океан на изток, а от Северния ледовит океан до Монголското плато на юг разстоянието е повече от 4000 км. Релефът е разнообразен. Уралските планини я разделят на Западна (Европейска) Русия и Източна (Азиатска) Русия. По-голямата част от Русия има умерено-континентален климат. На север климатът е субполярен и полярен, това е зоната на лесо-тундрата, тундрата и полярната пустош.

Европейска Русия.
Европейската част на Русия е разположена изцяло в Източна Европа и има излаз на 5 морета – Баренцово, Каспийско, Черно, Азовско и Балтийско море. На юг се извисява планината Голям Кавказ с най-високо връх в Европа – Елбрус (5642 м). На изток е Урал, а на север, на Колския полуостров е гранитният масив на Хибините.

Кола е най-големият полуостров по северното крайбрежие на Европейска Русия. Тук се намира град Мурманск – най-северното не замръзващо пристанище в света, със стратегическо значение за Русия.
Уралските планини са естествената граница между Европейска Русия и Сибир. Уралските планини са много богати на полезни изкопаеми – голямо разнообразие от руди (боксит, магнезит, оловно-цинкова, хромови, медни, платина и др.), изкопаеми горива (нефт, въглища) и различни нерудни изкопаеми (азбест, калиеви соли и др.). Записите на скъпоценни камъни в Северен Урал са едни от най-ценните в света.

Черноземните почви на степите в Европейска Русия са изключително плодородни. Тук се отглеждат много зърнени култури и затова този район е известен като “житницата на Русия.”

Москва и Санкт Петербург са най-големите градове на Русия. Санкт Птербург е построен в началото на 18 в. от цар Петър I. Красив град, разположен от двете страни на река Нева. Градът устоял на 900-дневната блокада по време на Втората световна война. Сега той е индустриален център и най-голямото морско пристанище на страната. Чрез система от канали и много плавателни реки (Нева, Волга, Дон) и езера (Лоджко, Онежко), градът се свързва със всички морета на Европейска Русия. Има много музеи, архитектурни паметници, дворци, които привличат хиляди туристи.

Москва е възникнала много преди Санкт Петербург. Градът е могъщ индустриален център и осигурява 1/6 от общото промишлено производство на страната. Градът разполага с метро от 1930 г., има 4 аерогари, 3 речни пристанища, които го свързват с 5 морета.

Катедралата “Свети Василий”, разположена на Червения площад в Москва, построена през 1679 г. за честването на великите военни успехи на руския цар Иван Грозни.

Най-значимият архитектурен и исторически паметник в Москва е Московският Кремъл. Построен е като крепост във вътрешността на град Москва през 1156 г. Днес този внушителен комплекс е седалище на руското правителство.

Източна Русия – Сибир.

Сибир се простира на изток от Уралските планини до Тихи океан. Всяка от трите области на Сибир поразява с невероятните си размери, девствена красота, с несметни природни богатства и много красиви скални форми и пейзажи. Сибир е прочут със суровия си климат. Тук на р.Индигирка се намира “Полюсът на студа” в Северното полукълбо.
Западносибирската низина е една от най-големите в света. Тя е силно заблатена, а най-голямата река, която минава през нея е Об. Тя се влива в Северния ледовит океан чрез най-големият естуар на Земята, дълъг 800 км.

На границата със Средносибирското плато минава най-голямата сибирска река Енисей, която всяка секунда излива в Северния ледовит океан над 19 млн.литра вода. Платото е богато на полезни изкопаеми – желязна руда, злато, скъпоценни камъни (диамант, рубин, сапфир).

Забележителен природен феномен в Далечният Изток е полуостров Камчатка. Той е най-вулканският и най-земетръсният полуостров на земята. Подобно на остров Исландия и тук, на Камчатка има много действащи вулкани, ледници и горещи гейзери. В долината на гейзерите има 20 големи гейзера. Веригата от действащи вулкани продължава до най-северния остров на Япония – Хокайдо. Най-големият град в Далечния изток на Русия е Владивосток, основан през 1860 г. като пристанище на военния флот. Днес тук е развит океанския риболов и е седалището на китоловния флот.

В Западносибисрката низина има малко градове. Новосибирск е най-големият град в Сибир. Тук се намира Сибирското отделения на Руската академия на науките.

В най-южният край на Сибир са азиатските степи – черноземни равнини, известни с името целини. По цялото арктическо крайбрежие се простира сибирската тундра. Тук почвата е вечно замръзнала в дълбочина и растителността и е оскъдна.

В Зоната на тайгата, простираща се от Урал до Тихия океан, се намира най-голямата иглолистна гора на Земята – сибирска лиственица, смърч, сибирски кедър, ела.

Русия е на първо място в света по водно богатство. Повече от 10 000 реки прорязват нейната територия във всички посоки. Езерото Байкал се намира в южната част на Сибир. То е най-дълбокото езеро на Земята (1637 м) и най-голямото езеро в Русия. В него се вливат над 330 реки, а изтича само една – река Ангора.
Населението както в европейската, така и в азиатската част е смесица от над 120 националности и етнически групи.

Посолство на Република България в Москва, Русия
ул. “Мосфильмовская” 66
Тел: (007 495) 143-90-22
143-90-23
Факс: (007 495) 232-33-02
e-mail: bulemrus@bоlgaria.ru
URL: www.bolgaria.ru