Независимо, че официално Амстердам е столица на Холандия, в Хага се намират всички важни институции на страната – министерства, раположени във внушителни небостъргачи, кралски дворци и посолства. С две думи съдбата на страната се решава в Хага и това не е от днес, а от много време насам.

Част от институциите в Хага са съсредоточени в Биненхоф - популярен комплекс от сгради в градският център на Хага, намиращ се в близост до езерото Хофвийвер. Биненхоф е място, определено за най-старата част на Хага, както и мястото, където се прави политиката на Хага. В Биненхоф се намират седалищата на двете камари на нидерландския парламент, министерството на общите въпроси, както и кабинетът на министър-председателя на Нидерландия. Биненхоф е част е от 100 нидерландски сгради, които са в списъка на историческото наследство на страната. Друг интересен факт за Биненхоф е факта, че това е най-старата сграда на парламент, която функционира до днес в света.

Като цяло за произхода на Биненхоф се знае прекалено малко. Историята казва, че Биненхоф е изграден през XIII век, в готически стил, като първоначално е функционирал като резиденция на графовете на Холандия. Комплексът се превръща в политически център на Нидерландската република през 1584 г. Историците предполагат, че земята около езерото Хофвийвер и малък чифлик за закупени от граф Флорис IV Нидерландски от Мейланд ван Вассенаар през ноември 1229 г. От 1229 г. до 1234 г. този чифлик търпи промени и е многократно разширяван докато се превръща в малка цитадела. Но с това развитието на Биненхоф не спира. След коронясването на синът на Флорис и наследник Вилхем II за римско-немски крал през 1248 г.,строителството продължава като в периода от 1248 г. до 1280 г. Вилхем построява Риддерзаал. От лявата и дясаната страна на сградата са построени стени с големи порти, които разделят имота на две. От лявата страна на сградата, в близост до езерото Хофвийвер са издигнати параклис и Ридерхуис – Рицарската къща. За съжаление Вилхелм II умира в битка през 1256 г. Рицарската зала, както и самият замък не са завършени, но делото му се продължава от синът му Флорис V – построява Залата на рицарите, откъдето днес кралицата отправя своето ежегодно обръщение.

В годините Биненхоф е функционирал и като резиденция на графовете на Холандия, но за кратък период. След като Холандия през 1299 г. става част от графство Ено, графовете Хаинаут пребивават в Биненхоф в началото на XIV век. Херцог Албрехт I Баварски и неговият наследник Вилхелм II живеят в Биненхоф почти постоянно, като по време на тяхното царуване Биненхоф претърпява значително разширение и постепенно става затворен комплекс от сгради.

Днес пред Биненхоф се издига фонтан със статуята на Вилхелм ІІ от XIX в. Малката кула, позната още и като Кулата на министрите, е построена през XV в. и в миналото е използвана като отбранително и наблюдателно съоръжение, склад и затвор. От средата на XIX в. обаче тук се помещава кабинетът на министър-председателя.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Биненхоф