Египет е държава в североизточната част на Африка, чието население е съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг Египет се простира до пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

Египет е страна на древна цивилизация, която притежава история от над 5000 години. Сред най-известни забележителности на страната са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

Египет се нарежда и сред една от първите и най-ранни туристически дестинации в света. Неговите забележителности, според египтолози и археолози, обследвали земите и находките му, радват посетители от три хилядолетия. Независимо, че съвремието налага невероятни тенденции във всяка една област от живота и води до възхищение и изумление, това, което постиженията на древен Египет предизвикват в човек, не може да се сравнява дори с изумлението, породено от възможността за осъществяване на мигновен контакт от двете страни на земното кълбо.

Това, с което Египет привлича, е необяснимо, което обзема посетителя при гостуването му в земите на фараоните. Това може би се дължи на стратегията му - оставя загадките и мистериите около своите археологически и исторически паметници на гостите си.

Това така пленява, че човек трудно се откъсва от тази, както доста често я наричат, „развиваща се” страна. Този епитет налага едно мнение, което определя Египет като бавно напредваща в развитието си държава, но това не пречи на страната да седи достатъчно дълго и достатъчно стабилно на световната, туристическа и икономически карти на света.

Египет е страна, която подтиква към безкрайни разкази и описания, провокирани от всяко кътче от земите й. Но в един момент човек се усеща как не успява да намери думи да опише това, което е видял, и това, което е изпитал. Затова най-доброто решение не е някой да разкаже или да се прочете за Египет, а да се посети този невероятен кът от земното кълбо.

Посолство на Република България, Кайро, Египет EGYPT, CAIRO 6 El Malek El Afdal Street, Zamalek тел.: 0020 2 27-363-025 факс: 0020 2 27-363-826 E-mail: bulembcai@link.net