Името на Сантяго де Компостела е известно и почитано в целия християнски свят. Връзката му с мощите на Св. Яков или Сантяго на испански, го прави най-важното място за пилигримите след Йерусалим и Рим. За някои от пътуващите към  свещеното място, това е търсене на духовно израстване, което добива популярност за хиляди християнски поклонници. Повечето пътуват пеша, някои с велосипеди, а има и такива, които пътуват както са го правили техните предшественици от Средновековието-на кон или магаре.

Векове наред поклонници изминават път от различни краища на Европа, стигайки до изящната катедрала на Сантяго де Компостела в Северна Испания. Има няколко легенди за издигането на този великолепен храм. Според една от тях, апостол Яков, син на Зеведей, разпространява християнството в Испания като един от учениците на Христос. През 44-та година след Христа, Яков е обезглавен в Йерусалим и по-късно тленните му останки са пренесени по море от неговите ученици в Галисия, Испания и погребани на мястото, където днес е Компостела.

Гробът на светеца  е забравен до 813 г., когато е открит от отшелник, видял ярка звезда. След това събитие много пилигрими се отправят към това място, отдавайки своята почит на спасителя си, Свети Яков, вярвайки, че той ще им помогне да осъществят  своята мечта. Мидичката е традиционната емблема на Свети Яков и е популярна сред поклонниците, изминали пътя на Ел Камино. Не случайно Сервантес е възкликнал: „Св. Яков е даден на Испания от Бога за неин патрон и защитник“.

Празникът на „Свети Яков“ се чества на 25 юли и е особено тържествен, когато този ден е неделя и броят на поклонниците нараства неимоверно. През 2010 г., повече от 272 хиляди поклонници са направили своето голямо пътуване до Сантяго де Компостела. По дългия си път до свещеното място всички тези хора минават през спираща дъха красива природа или пък места пусти и малко населени, но през цялото време човек има време да помисли за живота, съдбата и щастието. И може би това е разковничето на това дълго пътуване.

В Испания, Франция и Португалия има хостели за поклонници с легла в общежития и манастири, осигуряващи нощувка за тия, които притежават акредитация-документ, който се купува и се подпечатва с официален печат на Сейнт Джеймс във всеки град по пътя Ел Камино. Всяка година Службата на поклонниците дава повече от 100 хиляди компостели като удостоверение за постижение на тия, които са завършили своя поклоннически път до Сантяго де Компостела.Изискванията за получаването са: поклоненито да е направено по религиозни причини; последниите 100 км от маршрута да са изминати пеша или на велосипед, но километрите са 200; събиране на определен брой печати.

Манастирът Сан Ксулиан де Самос е в Самос, Галисия, Испания и спирка по пътя на Сантяго де Компостела, тъй като предлага убежище за пилигримите. Манастирът е обявен за част от Световното наследство на ЮНЕСКО през 2015 г. Създаден още през 7 –ми век, манастирът на няколко пъти е сериозно разрушен от пожари.Възстановен изцяло през 2020 г., той представлява огромен туристически хостел, заслужаващ възхищение. Стилът на манастира е строга комбинация от няколко стила, които го правят изискан и впечатляващо величествен.

Девет полукръгли арки от всяка страна на приземния етаж, дорийски колони на първите два етажа и йонийски  прозорци на третия етаж, а стените, украсени със сцени от живота на Сан Бенито, дело на Енрике Наваро, Селия Кортес и Хосе Луис Родригес –всичко това с изглед към прекрасна вътрешна градина и бароковия фонтан на Нереидите. Голямата библиотека на манастира Сан Ксулиан съдържа 25 хил. тома, включително „инкунабулуми“-това са книги, отпечатани между 1453 г. (когато е изобретено съвременното печатане) и 1500 г.

Хостел дос Рейс  Католикос  е разположен в края на поклонническата пътека Ел Камино, до катедралата Сантяго де Компостела. В края на 15 век католическите монарси Фердинанд и Изабел завършват поклонението си в Северна Испания и решават да построят хостел, който да служи като  болница, където поклонниците  могат да се възстановят след дългото пътуване. Hostal разполагал с многоезичен персонал от лекари, медицински сестри и свещеници за 24 часа в денонощието. Строителството на сградата продължава 10 години като крал Карлос V завършва целия архитектурен ансамбъл с площада Plaza Obradoiro, свързващ Hostal и Голямата катедрала. Днес,  Hostal dos Reis Catolicos се смята за един от престижните хотели в страната, а от 2014 г., хотелът предоставя безплатни услуги на ограничен брой поклонници на Сантяго де Компостела.

Най-популярните четири маршрута  от Франция се събират в испанското градче Пуенте ла Рейна и оттам добре дефиниран маршрут пресича Северна Испания, свързвайки Бургос, Карион де лос Кондес, Саагун, Леон, Асторга , Сария и крайната точка Компостела. Разстоянието е около 800км като включва и преминаването на Пиренеите от френската страна и малкото селище Сен Жан-Пие дьо Порт, а също и не малка част от паметници на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Красивото френско градче Сен Жан-Пие дьо Порт, разположено в подножието на Пиренеите на река Ниве на 8 км от испанската граница, се счита за отправна точка на пътя за Сантяго де Компостела. Църквата „Успение Богородично“ на брега на реката и болницата близо до нея са били отворени за всички поклонници, минаващи от тук. Съкровището на църквата е органа от средата на 19 век, изработен от Винсент Кавайле-Кол. Най-атрактивна е улица „Цитаделата“, със старинните къщи, облицовани с фасади от розов пясъчник, понякога редуващ се със сив. Издълбаните надписи по вратите носят между декоративните мотиви, имената на къщите, датата на построяването им, имената на първите собственици, така че внимателният пешеходец може да се запознае с историята им. Заради живописната му природа през 2016 г., Сен Жан Пие дьо Порт е присъединено към асоциацията на най-красивите селища във Франция.

Ронсевалес е малко селце в Северна Испания с възхитителна природа и първо място за почивка на пилигримите след преминаване на френските Пиренеи. Малката църква Санта Мария Ронсевалес  съдържа няколко любопитни реликви, свързани с франкския водач на Карл Велики, Роналд. Селцето е известно още с битката през 1813 г. по време на войната на Иберийския полуостров.

Пуенте ла Рейна е град , разположен в автономната област Навара, Северна Испания между Памплона и Естела по пътя на Ел Камино. Това е първия град след кръстовището на Френския и Арагонския път. Пуенте ла Рейна е известен с романския мост с шест арки над река Арга, построен от кралица Муниадона, за улесняване пътя на поклонниците.

Град Бургос (Burgos)  в Северна Испания е част от най-популярния поклоннически маршрут Ел Камино. С население около 180 хиляди души, красивото китно градче разполага с много забележителности, които правят престоя на туристите приятен и незабравим. Любимо място за владетелите на Леон и Кастилия, Бургос е избран от тях за вечен дом след смъртта. Манастирът на кралските убежища в покрайнините на града от 1180 г. на крал Алфонсо е с великолепен вътрешен свод.

Картузианският манастир е известен с дървената статуя на Свети Бруно и гробниците на крал Хуан II и съпругата му, изработени от мрамор. Готическата катедрала в Бургос от 1221 г. е с особено красива фасада, богато украсена с различни фигури и обявена от ЮНЕСКО за част от световното  наследство. Изключителна е портата на Санта Мария от 14 век в стените на града за император Карл V. Бургос е град с много зелени площи-Паркът на замъка, Паркът на крайбрежната алея и още няколко по-малки парка, са белите дробове на града. Бургос е един от най-богатите испански градове. Местата за нощувки в хотелите са на достъпни цени, в ресторантите се сервират освен местни специалитети и други храни. За гордост на град Бургос, тук е заснет филма „Пътят“ с участието на Мартин Шийн от 2010 г. Сюжетът  обхваща пътуването на един баща по пътя Ел Камино в памет на сина му.

Карион (Carrion de los Condes) е град на 40 км от Паленсия, част от автономната област Кастилия в Испания, по френския път на Ел Камино. Старинната част на града, на брега на река Карион, съхранява няколко религиозни средновековни сгради със значителна художествена стойност. Църквата „Санта Мария дел Камино“ от 12 век е най-старата църква в града. Романската църква „Сантяго“ от 13 век е една от най-красивите сгради в града като особено впечатлява възхитителната й западна фасада. Тук може да се види Музея на свещеното изкуство с великолепната олтарна картина на Сан Хуан де Сестилос. Манастирът Сан Зойло е историко-художествен паметник и е хотел за поклонниците по пътя на Яков. Църквата на Дева Мария от Витлеем е най-емблематичната сграда на Карион, разположена на висок хълм, от където гледката е пленителна.

Саагун (Sahagun) е малко красиво испанско градче с население 2,5 хиляди души, разположено на средата на поклонническия път между Сейнт Жан Пие де Порт и Сантяго де Компостела.Манастирът в града придобива своя блясък по време на Алфонсо VI и е известен като „испанската комуна“.

Асторга (Astorga) е планинско градче с около 11 хил. жители, разположено в района на Марагатос-древен исторически район със запазени характерни каменни къщи с интересна архитектура, намиращ се на поклонническия  път Ел Камино.Катедралата Санта Мария де Асторга е римокатолическа църква от 15-18 век,съхраняваща множество произведения на изкуството като фламандско-испанското ретабло на Св. Михаил и високия олтар на големия испански художник и скулптор Гаспар Бесеро (1558), считан за шедьовър на испанската ренесансова скулптура.

Друга забележителност на град Асторга е Епископският дворец, творение на каталунския архитект Антони Гауди. Построен между 1889 и 1913 г., той е една от трите удивителни сгради, построени извън любимата му Каталуния. В средата на 20-ти век по настояване на епископ Марсело Гонсалес Мартин, дворецът е превърнат в Музей на религиозното изкуство, посветен на пътя Ел Камино. Интерес в град Асторга представлява Музеят на шоколада, открит през 1994 г. в старинна красива сграда. В него е събрано старото оборудване за производство на шоколада, рекламни палати, предмети, свързани с популярния горещ шоколад в региона. Така че разхождайки се в градините Ла Синагога, трябва непременно да опитате разкошния горещ шоколад в някое от очарователните кафенета.

Сария (Sarria) e градче с около 13 хил. жители и най-популярната отправна точка по френския път в Галисия за Ел Камино. Много поклонници избират Сария, защото разстоянието до Сантяго де Компостела им позволява да изминат необходимите 100км, за да получат мечтаната компостела. Художественото  наследство  на града се характеризира с многот църкви, които са от съществено значение за пътя на Свети Яков. Забележителност на града е Кулата му, останала от средновековната крепост и около която се провежда пъстроцветен панаир на местни стоки три пъти месечно. Освен това Сария е с достъпен железопътен и шосеен път, играещ важна роля по пътя до Сантяго де Компостела.

Освен Френския път има и още няколко маршрута на Ел Камино, които са също интересни и вълнуващи.

Камино дел Норте (Северен път)
Камино дел Норте започва от Ирун на границата с Франция и минава по Северното крайбрежие на Испания през градовете Сан Себастиан, Билбао, Овидео и Сантандер. Пътят, дълъг 820 км отнема повече от 5 седмици, за да се измине целия Ел Камино. Последните 100 км ви отвеждат от пазарния град Вилалба до историческия Сантяго де Компостела.

Португалски  път
Португалският път  е дълъг 610 км и започва  от Лисабон, минава през Порто и Понтеведра и води на север. Красивите пясъчни плажове са близо до католическото място за поклонение във Фатима и прекрасния стар град Туй.

Английски маршрут
Това е един от основните маршрути на английски, ирландски, шотландски и скандинавски поклонници, който започва от Ла Коруня или Ферол като за получаване на компостел е по-добре да се избере Ферол.

Оригинален маршрут
Това е първият поклоннически маршрут до Сантяго де Компостела, започващ от Овиедо и води на югозапад с дължина около 328 км.

Най-дългият път
Най-дългият път на Камино-1000 км е през Испания като по-голяма част от маршрута следва стария римски път на север, започващ от Севиля. Минава се през градовете Мерида, Саламанка, Касерес, Оренсе и Замора. Теренът е по-лесен за пътуване от Френския път, но има по-дълги пешеходни дни с по-малко удобства.