Пътуването по Транссибирската жп линия би могло да бъде едно интересно, забавно и незабравимо преживяване. Тя представлява мрежа от жп линии, свързващи столицата Москва и цялата Европейска част на Русия с Далечния Изток на Русия и с Монголия, Китай и Корея. С дължина 9288,2 км, тя е най-дългата жп линия в света.

Пътуването с тази железница дава възможност да се разгледат безкрайните брезови гори и степи на необятната руска земя и  се опознаят двата континента, Европа и Азия. В зависимост от избрания маршрут могат да се посетят най-оживените градове на Русия и Китай, а също и най-отдалечените райони на Сибир и Монголия. В селцата с красивите дървени къщи около езерото Байкал, сигурно ще се влюбите изведнъж.

За повечето маршрути крайната спирка на Транссибирската железница е Владивосток, а основните градове, през които минава са: Москва-Владимир-Нижни Новгород-Киров-Перм-Екатеринбург-Тюмен-Омск-Новосибирск-Красноярск-Тайшет-Иркутск-Улан Уде-Чита-Биробиджан-Хабаровск-Усурийск-Владивосток-Пхенян. Многото населени места по този дълъг път дават възможност, пътешественикът да се запознае с природата и изключителната им история. Любопитно е, че по Транссибирската железница е преминавала композиция с най-дългия маршрут в света от Харков до Владивосток, изминавайки пътя от 9714 км за 7 дни, 6 часа и 10 минути.

През втората половина на 19-ти век, Русия вече не може да разчита на конски каруци и шлепове , за да експлоатира сибирските богатства.
Строителството на Транссибирската железница  започва през май 1891 г. в района около Владивосток като първата копка е направена от бъдещия руски император Николай II. Част от материалите са доставени по Северния морски път като хидрологът Николай Морозов превежда 22 парахода от Мурманск до устието на р. Енисей. В различните участъци на строителството на Транссибирската железница са работили около 90 хиляди работници.

Движението на влаковете по част от Транссибирската магистрала започва през ноември 1901 г. А през 1905 г. Крайбайкалската жп линия е приета официално в експлоатация като участък от Транссибирската железница и редовните пътнически влакове за пръв път в историята имат възможност да изминат разстоянието от бреговете на Атлантическия океан (от Западната част на Европа),до тези  на Тихия океан (до Владивосток). През октомври 1916 г. Транссибирската железница е открита официално със завършването на Амурския мост близо до Хабаровск.

През годините се извършват реконструкции като през 2002 г. е завършена пълната електрификация на магистралата. През януари 2008 г. Китай, Монголия, Русия, Беларус, Полша и Германия сключват споразумение по проект за оптимизация на товари и съобщения по трасето Пекин-Хамбург. През 2013 г.влиза в експлоатация връзка между китайските жп линии и Транссибирската магистрала и времето за транзитно пътуване между Китай и Германия по този жп маршрут е сведено до 11-15 дни, което е с 20 дни по-малко от необходимото за морския транспорт.

По маршрута Транссиб (както я наричат съкратено) се минават около 89 града като Транссибирската железница пресича  и 16 големи реки(Волга, Вятка, Кама, Тобол, Иртиш, Об, Том, Чулим, Енисей, Ока, Селенга, Сея, Бурея, Амур, Хор и Усури). Освен това железницата изминава 207 км около езерото Байкал и 39 км по Амурския залив. От Транссибирската железница се разклоняват маршрутите към Централна Азия- Трансмонголската железница от Улан Уде до Монголия и Китайската народна република, а продължавайки извън Владивосток, жп линията Хасан –Раджин води до Северна Корея.

Обикновено влаковете по Транссибирската железница се движат по двойки като от гара Ярославль в Москва тръгват такива и пристигат обратно. Двете двойки влакове до Пекин са много популярни сред туристите. Единият минава през Трансмонголската железница( №3/4), а другият- през Манджурия (№19/20).Трябва да се знае, че не всеки влак на дълги разстояния стига до Москва.

Необходимо е да се определи желания маршрут като се знае, че влаковете се движат ежедневно, на всеки два дни или седмично.А през летния сезон има и допълнителни влакове от много сибирски градове до Черно море (Адлен) и Кавказ (Кисловодск).Обикновено влаковете за дълги разстояния имат две класи: купета за четирима с четири легла; просторни отделения с 52 кушета, а някои от влаковете имат и спални вагони с купета с по две легла. Цените варират според маршрута и избраната класа-от 243 евро до 922 евро за човек.

Пътуването с Транссибирската железница по необятния Сибир е едно романтично приключение, свързано с вълненията по подготовката му. Условията във влаковата композиция са комфортни-спане, храна в ресторант-вагоните, достатъчно престой по жп гарите, където да се купи приготвена вкусна храна от местните хора като срещата с тях е едно колоритно преживяване.